Loading
    You need flash.

 Kasa fiskalna w piekarni - wywiad dla portalu dlapiekarzy.pl

Kasy fiskalne są dziś widoczne prawie we wszystkich placówkach handlowych. Dają się też zauważyć w większości sklepów firmowych przy piekarniach i cukierniach. Stały się nieodłącznym elementem codziennego handlu. Przed rozpoczęciem ich użytkowania budzą obawy sprzedawców sklepowych, później handlowcy nie wyobrażają sobie pracy bez nich. W zawiłości tematyki kas fiskalnych wprowadzi nas p. Krzysztof Padiasek - ekspert z firmy HANT, wiodącego dystrybutora systemów kasowych z Wielkopolski .

 

Redakcja: Moment instalacji kas w sklepie jest często odsuwany w czasie przez właścicieli sklepów. Zakup urządzeń fiskalnych jest dokonywany z reguły tuż przed terminem wynikającym z przepisów. Czy słusznie?

Krzysztof Padiasek: Nikt z nas nie lubi wydawać pieniędzy. Zwłaszcza na rzeczy i urządzenia, które nie są uważane za niezbędne. A przy tym kasy fiskalne są postrzegane jako narzędzie kontroli właściciela sklepu przez urzędników skarbowych. Kasy fiskalne są takim narzędziem rzeczywiście. Jednakże aspekt kontrolny jest tylko niewielką częścią zadań, jakie mogą być wykonywane przez te urządzenia. Ich głównym zadaniem jest bowiem takie ułatwienie pracy sprzedawcy i właściciela sklepu, aby jak najwięcej czasu mógł on poświęcić obsłudze swoich klientów i innych zadań. W piekarniach i ciastkarniach chodzi przecież o jak najwyższą jakość chleba, bułek, ciast.

Red.: Kiedy więc należałoby zainstalować kasę w piekarni? Kiedy w cukierni?

K.P.: To zależy od struktury sprzedaży w danej firmie. Może się zdarzyć, że kasa fiskalna w niektórych firmach piekarniczych czy cukierniczych w ogóle nie będzie potrzebna. Dotyczy to firm, które nie prowadzą sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej. Krótko mówiąc: jeśli nie prowadzimy sprzedaży detalicznej w potocznym znaczeniu, to instalacja kas fiskalnych nas nie dotyczy. Sprzedajemy bowiem nasze produkty tylko innym firmom i cała nasza sprzedaż jest udokumentowana fakturami.  Kasę lub kasy musimy uruchomić wtedy, gdy naszymi klientami są osoby, które nie potrzebują imiennych dokumentów sprzedaży. Urządzeń fiskalnych nie trzeba instalować natychmiast po rozpoczęciu działalności gospodarczej. Ustalane przez Min. Finansów przepisy uzależniają obowiązek instalacji m.in. daty od przekroczenia granicznego obrotu. W roku 2013 granicą jest kwota 20.000 zł. Dotyczy to większości branż w których działają firmy, w tym piekarnictwo i cukiernictwo.

Red.: Czy za przeoczenie terminu instalacji przewiduje się jakieś kary?

K.P.: Tak, oczywiście. Sankcje, głównie finansowe, są nakładane przez urzędników skarbowych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości.  Terminowa i prawidłowa instalacja kasy jest jednak premiowana. Bonusem jest tu prawo do zwrotu części nakładów poniesionych na zakup kasy lub kas.

Red.: Jaką kwotę można odzyskać?

K.P.: Zwrot stanowi kwotę odpowiadającą 90% wartości netto kasy, nie więcej jednak niż 700 zł. Wymaga to jednak dopełnienia terminów,  koniecznych formalności i późniejszego użytkowania kasy przez okres min. 3 lat.

Red.: Czy każdy model kasy jest odpowiedni do zastosowania w piekarni i cukierni?

K.P.: Jako narzędzie kontroli US może to być każde urządzenie fiskalne posiadające ważny certyfikat homologacji. Nie każda kasa będzie jednak ułatwiać pracę sprzedawcy w sklepie piekarniczym. Ponieważ właściciel piekarni wyda własne pieniądze na zakup kasy, powinien przedtem dobrze przemyśleć wybór właściwego modelu. Podobnie, jak uczyni to wybierając samochód do przewozu pieczywa. Nie będzie przecież przewoził chleba limuzyną. W przypadku kas trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim: wielkość sklepu, organizację sprzedaży, warunki klimatyczne panujące w sklepie, ilość sprzedawanych asortymentów, ilość kasjerów, sposób zasilania, dodatkowe urządzenia, które będą współpracować z kasą, walory estetyczne i inne cechy charakteryzujące daną firmę i jej sklepy. Warto zasięgnąć przy tym opinii działającego w pobliżu sprawdzonego dystrybutora kas fiskalnych. Jego doświadczenie i wiedza pomogą z pewnością uniknąć niepotrzebnych wydatków na zakup kasy o zbyt wygórowanych parametrach.  Taki sprawdzony dystrybutor prowadzi z pewnością także kasowy punkt serwisowy, zaś sprawny i rzetelny serwis kas jest wręcz bezcenny, w awaryjnych sytuacjach po instalacji kasy.  Nie od rzeczy jest też wizyta w sklepach konkurencyjnych piekarń lub cukierni i sprawdzenie, jaki model kasy jest tam używany.

Red.: Z naszej krótkiej rozmowy widać, że zagadnienie kas fiskalnych jest bardzo rozbudowane. Udało nam się zaledwie dotknąć większości tematów. Proszę wskazać, jakie przepisy regulują te kwestie?

K.P.: Rzeczywiście, tematyka jest bardzo szeroka i nie sposób w tak krótkim czasie choćby wymienić wszystkie istotne elementy. Kasy fiskalne są związane z podatkiem VAT, a więc najważniejszym aktem prawnym jest tu Ustawa o podatku od towarów i usług. Najważniejsze akty wykonawcze są cyklicznie publikowane przez Ministra Finansów i należą do nich: Rozporządzenie o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać kasy rejestrujące i Rozporządzenie o kasach rejestrujących, które określa zasady i terminy ich instalacji.  Akty prawne są oczywiście dostępne w internecie na stronie Ministerstwa Finansów, a także na stronach internetowych niektórych dystrybutorów kas np. pod adresem:
http://www.hant.pl/prawo.html

Red.: Dziękuję za rozmowę.

K.P.: Dziękuję i życzę użytkownikom kas w branży piekarniczej i cukierniczej bezproblemowej sprzedaży ich wspaniałych wypieków przy użyciu prawidłowo dobranych kas fiskalnych.

Autor: Andrzej Kurowski


P.U.H. HANT
ul. Brzoskwiniowa 30
62-095 Murowana Goślina

tel. 61/811 80 58
61/811 80 59
61/812 29 54
fax. 61/811 80 55
mail:biuro@hant.pl