Loading
    You need flash.

 

Czy wiesz jakie wymogi musi spełniać etykieta?

13 grudnia 2014 roku weszło w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Etykiety żywności powinny być czytelne i spełniać poniższe warunki:

Minimalna wielkość czcionki na etykiecie to 1,2 mm, a na bardzo małych opakowaniach – 0,9 mm.

Obowiązkowe umieszczenie na etykiecie m.in. następujących informacji:

  • nazwa (ale nie wymyślona przez przedsiębiorcę, tylko wskazująca na rodzaj produktu),
  • wykaz wszystkich składników (wraz z alergenami oraz dodatkami do żywności),
  • zawartość netto,
  • data minimalnej trwałości (albo termin przydatności do spożycia),
  • warunki przechowywania lub przygotowania,
  • dane producenta.

Alergeny – etykiety muszą informować o rodzaju składnika powodującego alergię, który musi być wyróżniony np. napisany inną czcionką, kolorem, na innym tle.

Skład – na pierwszym miejscu na etykiecie musi znajdować się składnik, którego w produkcie jest najwięcej. Artykuły jednoskładnikowe np. masło, mleko, nie muszą mieć wykazu składników.

Określenie kraju lub miejsca pochodzenia produktu – miejsce pochodzenia produktu ma duże znaczenie dla decyzji zakupowych konsumentów. Etykieta musi informować skąd pochodzi produkt, jeśli szata graficzna albo informacje w oznakowaniu mogłyby konsumenta wprowadzić w błąd.

Woda w surowym mięsie i rybach wyglądających jak sztuka mięsa, czy filet - gdy jest jej więcej niż 5 proc. masy produktu, to zgodnie z nowymi przepisami – będziemy o tym poinformowani. Na etykiecie powinna znaleźć się także informacja o dacie zamrożenia mięsa i ryb.

 

Z naszymi wagami działasz zgodnie z przepisami! 

 

Posiadamy wagi etykietujące, które spełniają w/w wymogi prawne, gdyż pozwalają na programowanie etykiet pod indywidualne potrzeby klienta.

Nasza szeroka oferta urządzeń obejmuje wiele rodzajów wag i rozwiązań ważąco etykietujących dedykowanych specjalnie dla przemysłu. Znajdują się w niej urządzenia znacznie usprawniające ręczny proces ważenia, ale także automatyczne systemy ważąco-etykietujące jak i klasyfikatory produktów według masy. Ofertę dodatkowo poszerzają różne rodzaje wag hakowych, platformowych, najazdowych oraz paletowych. Wszystkie nasze urządzenia współpracują z najpopularniejszymi na rynku polskim programami magazynowymi i sprzedażowymi.

Ręczne systemy ważąco etykietujące – sprawdzają się wszędzie tam gdzie ważenie i etykietowanie produktów odbywa się poza linią produkcyjną na mniejszą skale (zaplecza sklepów, w zakładach produkcyjnych, masarniach).

 

 Automatyczne systemy ważąco etykietujące – umożliwiają zautomatyzowanie procesu ważenia i etykietowania, w sposób dynamiczny kontrolują masę produktów i samoczynnie naklejają etykiety. Urządzenia te spisują się w zakładach produkcyjnych na dużą skalę, gdzie trzeba wydrukować wiele etykiet. Ponadto urządzenia te mogą także sortować towary według masy i odrzucanie produktów które nie spełniają określonych wymagań co do wagi produktu. Systemy te można ponadto można zainstalować fizycznie do linii produkcyjnej stając się jej częścią składową.

 

Reasumując, jeżeli potrzeba usprawnić, zautomatyzować proces ważenia i etykietowania produktów lub sprawić by stał się on bardziej niezawodny i efektywny proszę o kontakt, a my gwarantujemy uszyć ofertę na miarę Państwa potrzeb.

 

Napisz: biuro@hant.pl   

Zadzwoń: 61 8122954, 61 8118058

 

« Strona główna


P.U.H. HANT
ul. Brzoskwiniowa 30
62-095 Murowana Goślina

tel. 61/811 80 58
61/811 80 59
61/812 29 54
fax. 61/811 80 55
mail:biuro@hant.pl